Het Kampereiland is de parel van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Dit bijzondere gebied in West-Overijssel bestaat uit een aaneengesloten weidelandschap van buitenpolders, omgeven door de IJssel, het Vossemeer, het Zwarte Meer en het Ganzendiep. Het Kampereiland ligt op schootsafstand van de prachtige Hanzestad Kampen.


Steeds meer waterliefhebbers, fietsers en dagtoeristen ontdekken de schoonheid van dit rustieke stukje IJsseldelta. Terecht, want het Kampereiland is in velerlei opzichten uniek en waardevol. Het onderscheidt zich door zijn natuurwaarden, cultuurhistorie en zijn geologische geschiedenis.

 

Oorsprong

Op 18 juni 1363 sloot Jan van Arkel, Bisschop van Utrecht, een overeenkomst over de verdeling van Mastenbroek. Kort daarop verwierf de stad Kampen de Kampereilanden met ‘eeuwig recht van op- en aanwas’. Van oudsher behoorden dus niet alleen het Binneneiland, maar ook de Mandjeswaard, de Pieper, het Haatland, de Melm en het Buitendijks tot het Kampereiland. Deze gebieden behoren nu tot de Stadserven.