Jos van ’t Ende uit Epe is sinds september als toezichthouder actief in het buitengebied. Als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) signaleert hij vandalisme, illegale vuilstort, stroperij en andere onoorbare praktijken. Overtreders kan hij staande houden en zonodig verbaliseren.

 

 De toezichthouder voor het Kampereiland werkt mede voor de Stadserven en staat onder contract van de Wildbeheereenheid Kamperland (WBE).  De Stadserven vindt goed toezicht belangrijk om de leefbaarheid van het gebied hoog te houden, voor mens én dier.  “Ik ben hier zo’n tien uur per week”, zegt Van ’t Ende. “En het helpt.  Als mensen weten dat er gecontroleerd wordt, zie je bijvoorbeeld meteen dat het illegaal dumpen afneemt. Vaak gaat het om kleine hoeveelheden. Kijk! Daar staat een afvalzak tegen een paaltje. De kauwen doen zich al tegoed aan de inhoud.”

 

“Even verderop, aan het einde van de geasfalteerde weg richting Land’s End, heeft iemand wat laminaat gedumpt. Als je daarvoor betrapt wordt, krijg je een hoge boete,” zegt Van ’t Ende. “Als ik een storting signaleer, dan geef ik de locatie door aan de gemeente en die komt het dan opruimen. Maar bewoners of bezoekers kunnen ook zelf melding maken, via de “buitenbeter” app. Download deze op je mobiel, maak een foto van de troep en met GPS wordt automatisch de locatie bepaald. Vervolgens wordt de melding verzonden naar de gemeente en die ruimt de rommel op.”

 

Honden

De nieuwe toezichthouder treedt ook op als mensen hun honden zomaar los laten lopen. Van ’t Ende, die parttime werkzaam is als jachtopziener grof wild op het landgoed Welna in Epe, weet uit ervaring dat het wild wegtrekt als het regelmatig wordt verstoord door honden. “Meestal hou ik het bij een waarschuwing en een gesprek, maar als ik iemand meerdere keren betrap, dan schrijf ik gewoon een proces verbaal uit.”

toezichthouder Kampereiland 1 LR

De toezichthouder op het Kampereiland is er verder voor jager en boer. Zo kunnen boeren met ganzenschade een beroep doen op de jagers van de WBE. “Mensen met vragen over de jacht kunnen altijd bij mij terecht. Maar ook bij meningsverschillen tussen jagers en boeren kom ik graag langs. Vanuit landgoed Welna ben ik binnen een half uur ter plekke om even een babbeltje te maken en tot een oplossing te komen.”

 

De toezichthouder buitengebied is bereikbaar via: toezichtwbekampen@gmail.com of telefonisch via 06-12279982.