Middendijk

Hoofddijk van het Kampereiland

De Middendijk vormde lange tijd de hoofddijk die Kampereiland beschermde tegen de Zuiderzee. De kolk waar het dijkje omheen buigt is een nalatenschap van één van de vele overstromingen.


Terpboerderijen tot 1930 (Erf 93, Heultjesweg 32)

De oudste terpboerderijen liggen op de hoogste delen van het Kampereiland. Erf 93 is hiervan een mooi voorbeeld. De erven zijn gebouwd op belten en bestaan naast de boerderij uit een kleine veestal, enkele kapbergen voor het hooi, een wagen- en een paardenschuur. De boerderij zelf is met riet bedekt en heeft een topgevel met een schoorsteen aan de voorkant en een wolfeind aan de achterkant. De voorgevel heeft een asymmetrische uitstraling: de deur zit naast het midden en vanwege de lage goot zijn de buitenste twee vensters kleiner de rest. De achtergevel wordt gedomineerd door grote deeldeuren en aan elke zijde bevinden zich halfronde stalramen. De gevels zijn opgetrokken uit bruin baksteen en voorzien van een grijze plint aan de onderzijde. Muurankers, vlechtingen van metselwerk en met schulpen versierde windveren vormen kenmerkende details.


Ruilverkavelingsboerderijen rond 1960 (Erf 142, Middendijk 3)

In deze periode zijn er twee typen boerderijen te onderscheiden: bij de één is het bedrijfsgedeelte hoger dan het woonhuis en bij de ander is dit gedeelte lager of gelijk. De boerderijen worden gekenmerkt door een sobere opzet: de woningen hebben een eenvoudige uitstraling en het huis en de schuur zijn meestal door een lage aanbouw met een plat dak aan elkaar verbonden. De woningen zijn niet zo groot en hebben een rechthoekige vorm. Ze zijn opgetrokken in rood baksteen en voorzien van een zadeldak met rode pannen en twee schoorstenen op de uiteinden. Op het erf staan nauwelijks tot geen bijgebouwen, soms bevindt zich er een kapberg of wagenschuur.Terug naar overzicht
 
 
Logo IJsseldelta